U bent hier

Studenten maken digitaal 3D model 17e eeuws schip online toegankelijk

donderdag 24 maart 2016 - 08:22

Een digitaal 3D model van een 17e eeuws schip online toegankelijk maken, hoe doe je dat? Studenten van de NHL Hogeschool Leeuwarden gaan dat vanaf februari 2016 onderzoeken en een prototype ontwikkelen voor een internationale groep onderwaterarcheologen en maritiem historici. Ze doen dit samen met het Maritiem Programma van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Een interactief model kan gebruikt worden om materiële resten die bij archeologisch onderzoek worden gevonden beter en eenvoudiger te onderzoeken.

De studenten gaan werken in periodes van drie weken, waarna zij telkens een verbeterde versie van het prototype opleveren. Eens in die drie weken schrijven ze een blog over hun onderzoek en de ontwikkeling van het prototype. Door de studenten in dit werkproces te volgen, kunnen we meekijken hoe dit proces precies in zijn werk gaat en welke keuzes er gemaakt worden.

Hoe is dit project tot stand gekomen?

Ab Hoving (voormalig hoofdrestaurator scheepsmodellen in het Rijksmuseum) heeft in samenwerking met Rene Hendrickx  een digitaal 3D model ontwikkeld van een 17e eeuws pinas schip, gebaseerd op het boek van Nicolaes Witsens. Dit is één van de weinig bewaard gebleven boeken over scheepsbouw in de 17e eeuw. Op dit moment moeten de data handmatig gedownload en geïnstalleerd worden op een computer voor je met het model kunt werken. Het 3D-model is opgebouwd in DELFTship, een technisch constructieprogramma voor scheepsbouw. Er is echter een zeer krachtige computer nodig om het model te kunnen gebruiken. Dit komt omdat de pinas tot in het kleinste detail (afzonderlijke klinknagels) gereproduceerd is. Ook is van elk scheepsonderdeel de naam en omschrijving in het Nederlands en Engels beschikbaar, en kan de bouwvolgorde van het schip worden bestudeerd. Lees meer over de achtergrond van het project in de blog van Ab Hoving.

Gebruikers en experts gaan het model testen

Met het project kan dit unieke en gedetailleerde 3D model van Ab Hoving online toegankelijk worden gemaakt en door een grote groep onderzoekers in de maritieme archeologie gebruikt gaan worden. Referentiemateriaal waar veel behoefte aan is. Om te zorgen dat de applicatie ook echt bij de wensen en behoeften van de onderwaterarcheologen en maritiem historici aansluit, hebben we een internationale groep van experts samengesteld die gedurende het project de prototypen gaan testen.

De studenten zullen tot en met juni 2016 werken aan dit interactieve 3D model. Naar afloop van dit traject zullen we het model beschikbaar stellen via ons Maritiem platform.

Taal 
Nederlands

Reacties