U bent hier

Stoffige boeken vertalen naar een interactief 3D model, hoe doe je dat?

vrijdag 1 april 2016 - 13:45

Stoffige boeken geschreven in Oudnederlands waarin de bouw van een 17e eeuws schip wordt opgetekend en dat dan vertalen naar een interactief 3D model. Dat is de opdracht waar wij, studenten van de NHL minor 3D, op dit moment aan werken. We gaan met behulp van de beschrijvingen van Nicolaes Witsen oude scheepstypen nieuw leven inblazen met moderne 3D technieken. Zo ontwikkelen we een interactief 3D model dat online beschikbaar komt (in Nederlands en Engels) voor een internationale groep onderwaterarcheologen en maritiem historici. Om jullie een beeld te geven van hoe dat gaat, schrijven we deze blog.

Functies

Zoals in de introductieblog beschreven hebben Ab Hoving en Rene Hendrickx een enorme hoeveelheid werk verricht om het boekwerk van Nicolaes Witsen via een 3D model te ontsluiten. Dit project voegt een element toe aan het model, namelijk een online visualisatie van het 3D model om de bruikbaarheid te vergroten. Binnen het project wordt informatie over de bouw van het 17e eeuws schip toegankelijk gemaakt, onderdelen van het schip kunnen afzonderlijk geselecteerd –en bestudeerd worden met ondersteuning van informatieve beschrijvingen. Het 3D model kan ook worden gedraaid en er is een mogelijkheid om in- en uit te zoomen. Door gebruik te maken van een tijdlijn met daarin de verschillende bouwfases wordt het schip stap voor stap in tijd opgebouwd. Door op de tijdlijn te drukken worden onderdelen op hun plek gezet door middel van een animatie.

Opschonen van het schip

Het bestaande 3D model van het schip is gemaakt in software (Delftship) dat niet bedoeld is voor grote projecten. Omdat wij de pinas interactief gaan maken en het online beschikbaar moet komen te staan moet het model van het schip opgeschoond worden. Het bestaande model bestaat uit te veel informatie waardoor het bestand niet door iedereen gebruikt kan worden. Door alle onderdelen stuk voor stuk op te schonen wordt het bestand veel minder zwaar Daarnaast krijgen alle onderdelen nu textuur waardoor het model realistischer wordt en meer tot zijn recht gaat komen.

Prototypes testen

Het project is ingedeeld in meerdere korte fases, en in elke fase wordt een prototype ontwikkeld Zo worden er meerdere prototypes binnen het project ontwikkeld.. Ieder prototype zal door een testpanel van zes (internationale) experts getest gaan worden. Dit doen we om aan het einde van het project een functioneel eindproduct af te leveren dat aansluit bij de wensen van de gebruikers dus afgestemd op het werk van onderwaterarcheologen en maritiem historici. De thema’s van de test onderdelen zijn: navigatie, het draaien van het model en de functionaliteit van de user interface. Ook de manier waarop informatie opgevraagd kan worden door interactie met het 3D model zal worden getest. De feedback die uit tests komt wordt in opvolgende prototypes geïmplementeerd om uiteindelijk tot een eindproduct te komen wat samen met de doelgroep ontwikkeld is.

Beleving

De extra stap die wij willen nemen gaat over beleving. Het zou interessant kunnen zijn om door het schip te kijken vanuit een ander perspectief en het schip tot leven te zien komen door de bemanning aan het werk te zien of een kijkje te nemen in het magazijn waar specerijen uit verre landen werden opgeborgen. Over de beleving zal komende weken nog verder worden nagedacht. Over twee weken volgt er een nieuwe blog met afbeeldingen van het eerste prototype.

Jord de Vries (Student en projectleider van het Pinas project bij NHL)

Taal 
Nederlands

Reacties