U bent hier

Dag 9: Another day op het Oostvoornsemeer vol nieuwe activiteiten!

vrijdag 4 juli 2014 - 09:58

Verkenningsduik op een iets ondieper wrak

Mijn naam is Niels Jennes, masterstudent maritieme archeologie aan de University of Southern Denmark. Dankzij Johan Opdebeeck kon ik vlak na mijn field school, een opgraving van de onderwater gelegen Dannevirke in Schleswig, meehelpen aan de opgraving van de OVM14. In het kader van mijn opleiding een niet te missen kans!

De hitte van vandaag hield ons niet tegen om een hele hoop werk te verrichten. Ikzelf heb me beziggehouden het zaadhout en het mastspoor in te tekenen, of althans de maten ervan te nemen. Het zaadhout is een dikke balk die bovenop de spanten ligt en zo het schip in de lengte versterkt. Op dit zaadhout is het mastspoor bevestigt. Dit is een balk met een rechthoekige holte waarin de mast stond. Heel eigenaardig is er bovenop het originele mastspoor nog een dwars mastspoor geplaatst. De vele concretieplekken doen vermoeden dat dit zaadhout op de spanten was vastgemaakt met metalen bouten. Nadien worden die maten omgezet op millimeterpapier op schaal 1/20. Het hele tekenteam hield zich bezig met het afwerken van hun tekengebied zodat op het einde van de campagne deze tekeningen samen een beeld van het schip en zijn constructie kunnen geven.

Een ander team hield zich bezig met het nemen van foto’s en videobeelden. Door genoeg beelden te nemen van het wrak, waardoor een overlap ontstaat, kan men een driedimensionaal beeld krijgen. Dit driedimensionaal beeld kan dan later gebruikt worden voor verdere studie.

Een laatste duikteam deed het zwaardere werk onder water zoals boorkernen nemen en het naar boven brengen van hout. De boorkern verliep echter wat moeizamer wegens het losse en lichte sediment. De uitkomst van een boorkern leert je meer over de structuur en het ontstaan van het landschap. Enkele planken werden ook naar boven gebracht. Deze planken worden eerst op schaal ingetekend om er daarna een dendrosample van te nemen. Het liften van het hout heeft een meervoudig doel. Ten eerste vertelt dat hout ons meer over de constructie aan de hand van bewerkingssporen, pengaten en concretieplekken. Daarnaast vertelt het dendrosample waar het hout vandaan komt en kan op basis van de jaarringen een vrij precieze datering verkregen worden. Een laatste doel is het nagaan van de activiteit van de teredo navalis of de schipworm, die duidelijke sporen, in de vorm van gaten, in het hout nalaat.

Een laatste activiteit van vandaag is een verkenningsduik op een iets ondieper wrak dat vanaf volgende week zal worden gedocumenteerd. Een boei markeert nu de site en ook over deze site zal geblogd worden.

Deze productieve dag werd dan ook afgesloten met een heerlijke BBQ met vooral veel vlees.

Niels Jennes

Taal 
Nederlands

Reacties