U bent hier

Dag 8: Opnieuw een interessante dag op het Oostvoornsemeer

donderdag 3 juli 2014 - 10:03

Drone voor het maken van filmopnamen

Mijn naam is Mareille Arkesteijn en ik ben afgelopen maandag bij het team gekomen. Ik studeer archeologie aan de Universiteit van Leiden waarbij ik me voornamelijk specialiseer in archeologisch leer, dat toevallig vandaag ook op het wrak is aangetroffen, maar daarover later meer!

De dag begon wat bewolkt en fris maar gelukkig kwamen gelijktijdig met de eerste bezoekers ook de eerste zonnestralen. Zo kwam Paul aan boord om de dag vast te leggen op foto’s, was Wouter er die alles, soms van vrij dichtbij, filmde en verschillende interviews heeft afgenomen en monsterde ook Mirthe, journaliste van het wetenschappelijk tijdschrift National Geographic, aan op ons roerige ponton.

Tegen de middag was er opnieuw een bezoeker te verwelkomen. René was gearriveerd om met zijn drone het project van boven te filmen en ons daarmee van een prachtig overzicht van het oppervlak, de omgeving en de werkzaamheden op de het dek en de duikers in het water te voorzien.

Natuurlijk heeft ook het duikteam vandaag weer volop gedoken. Hierbij zijn, ondanks het soms wat slechte zicht, verschillende delen van het wrak verder ingemeten en getekend en zijn er ook delen afgerond. Daarnaast is een gedeelte van het wrak verder zandvrij gemaakt waardoor meer in kaart kan worden gebracht.

Een van de planken van het wrak is vandaag omhoog getakeld. Dit stuk hout van zo’n 3,5 meter is hierna op het dek uitvoerig gedocumenteerd door het te meten en te tekenen. Vervolgens is de plank ook nog met de camera uitgebreid gefotografeerd. Van de eerder geborgen knie, die speciaal was vanwege een aangebracht versterkingsstuk, is ter datering een dendrochronologisch monster genomen.

Andere vondsten vandaag bestonden uit 3 stukken, of eigenlijk lappen leer. Duidelijk was dat er delen van dit leer waren afgesneden voor onbekend doeleinde. Wel was het leer nog in zeer goede staat.

De dag is afgesloten met een bespreking van iedereen z’n bevindingen van vandaag en nieuwe plannen zijn gemaakt voor weer een interessante dag morgen!

Mareille Arkesteijn

Taal 
Nederlands

Reacties