U bent hier

Dag 7: fieldschool in volle gang!

donderdag 3 juli 2014 - 08:07

Videocamera die gebruikt is om 3D mozaïek te maken

Mijn naam is Thomas Van Damme, ik kom van België, en net als Selina, Agustin, Morrison en Niels ben ik student Maritieme Archeologie aan de University of Southern Denmark. Dit jaar schrijf ik mijn Master thesis over een methodologie (fotogrammetrie) die archeologen in staat stelt om aan de hand van simpele fotos of videobeelden een 3D model van een site te genereren. Het huidig onderzoek op het Oostvoornse Meer 14 wrak zal voor mijn research een interessante case study vormen.

Vandaag was slechts mijn tweede dag op de site maar de efficiëntie van het team is al meteen duidelijk: 14 uur gezamenlijke duiktijd op één dag! Voor een site op bijna 30m diepte is dat een hele prestatie. De verschillende duikers hadden zeer uiteenlopende opdrachten: aan het diepere einde van het wrak werd verder sediment verwijderd, enkele tekeningen moesten nog vervolledigd worden, een enorme eiken scheepsknie werd naar het oppervlak gebracht, … Voorts waren er vandaag ook weer nieuwe gezichten: programmaleider Martijn Manders staat terug op de site en ook technisch duiker Johan Devolder dook de hele dag mee. Met zijn geavanceerde videocamera bracht Johan het hele wrak prachtig in beeld, en de videofragmenten werden tevens gebruikt om enkele delen van het schip in 3D te reconstrueren. Omwille van de beperkte zichtbaarheid en de zeer opstaande structuur van het wrak is het niet vanzelfsprekend om hier een goed 3D model te creëren, maar hopelijk bekomen we in de komende dagen nog meer mooie resultaten!

Met maar liefst 16 man op de site is het nu lekker druk op het duikplatform, maar de sfeer zit goed en alles verloopt zeer vlotjes. Na een lange werkdag was het ’s avonds rustig genieten van een frisse pint en het heerlijke eten in restaurant “de Stormvogel”. De enorm spannende 2-1 overwinning van België op de Verenigde Staten in het WK voetbal was een prachtige afsluiter van deze heerlijke dag! Ik kijk al uit naar wat de komende dagen te bieden hebben!!

Thomas Van Damme

Taal 
Nederlands

Reacties