U bent hier

Dag 6: Studenten aan het werk

dinsdag 1 juli 2014 - 10:12

Studenten Miriam Peters en Mareille Arkesteijn

De eerste dag van de tweede week opgraven in Oostvoorne. Ik ben Miriam Peters en studeer archeologie in Groningen. Hier richt ik mij voornamelijk op de maritieme archeologie en daarom ben ik de komende week in Oostvoorne te vinden. Niet alleen ik ben vandaag voor het eerst op de opgraving, maar ook Mareille Arkesteijn. Zij studeert archeologie in Leiden en zal deze week net als ik assisteren bij de werkzaamheden aan boord. Deze werkzaamheden zullen bestaan uit het assisteren van de duikers die het water in- en uit gaan en het tekenen van wrakdelen die naar de oppervlakte worden gebracht.

Dit hebben we vandaag ook gedaan. Van twee wrakdelen zijn de voor en zijkant en dwarsdoorsneden getekend. Ondertussen wordt het hout goed natgehouden om uitdroging en schimmelvorming te voorkomen. Na het tekenen en het documenteren van het hout zijn dendro-monsters genomen van de knie die vrijdag is getekend en van een plank die vandaag omhoog is gehaald. Deze zijn uitgezaagd met een kettingzaag, vervolgens nat gemaakt en na een vondstkaartje eraan toe te hebben gevoegd in folie gewikkeld. Nadat het tekenwerk klaar was zijn de wrakdelen weer naar het wrak afgezonken.

Halverwege de dag kwamen nog twee personen aan boord die foto’s voor de Volkskrant hebben gemaakt. Na een aantal foto’s en vragen werden ze weer aan land gebracht met de Zodiak.

Het duiken ging natuurlijk ook door. Vanwege de diepte en het willen vermijden van decompressie stops, wordt maar kort gedoken. Hierdoor is het constant een komen en gaan van duikers op de ponton en dat levert aardig wat werk op. Zo moeten de duikers die terug komen van de uitrusting worden “verlost” en moeten nieuwe duikers worden “opgetuigd”. Hier kunnen de niet-duikers helpen al is het materiaal nogal onwennig, maar dat zal iedere dag beter gaan.

Tijdens het duiken zijn weer delen van het wrak vrij gelegd, gefotografeerd, ingemeten en ingetekend. Niet alleen zijn de professionele duikers aan het werk geweest, maar ook zijn de studenten uit Esbjerg het water in gegaan en hebben hier meegewerkt aan de opgraving. Aan het einde van de dag is nog een knie omhoog gehaald en deze zal morgen worden getekend.

Morgen gaan we weer met nieuwe energie aan het werk en zal nog meer worden getekend, gefotografeerd, gemeten en nog veel meer.

Miriam Peters, Student archeologie Groningen

Taal 
Nederlands

Reacties