U bent hier

Dag 14: Afsluitende dagen rond het project Oostvoornse Meer

dinsdag 22 juli 2014 - 16:30

Dag 14: het wrak van de “Straatvaarder” oftewel Oostvoornse meer 8: het weer is in tegenstelling tot de vorige twee dagen weer goed. Droog, licht briesje en warm. Wat een verschil met woensdag waar de schuimkoppen op het meer stonden en de mensen even nat werden boven als onder water. Op deze laatste dag hebben de duikers, zowel professionele archeologen als studenten, hun tekeningen op OVM8 afgerond. De laatste metingen worden uitgevoerd en de algemene toestand van het wrak wordt nog eens grondig bekeken. Hierbij behoort ook het nemen van houtmonsters voor dendrochronologisch onderzoek en onderzoek naar de paalworm.

Als onderdeel van het onderzoek naar de paalworm werd er vandaag door een apart team monsters genomen van verschillende andere wrakken in het meer. Hierbij werd rekening gehouden met de verspreiding in het meer zowel horizontaal (positie) als verticaal (diepte). Op een van de wrakken (OVM 1 oftewel “spare ribs”) werd tijdens de monstername levende exemplaren van de Teredo navalis aangetroffen. Wouter Lengkeek, maritiem bioloog, was vandaag ook onderdeel van het team en heeft kunnen vaststellen dat het inderdaad exemplaren zijn van de zo beruchte paalworm. Exemplaren van dit diertje werden later vandaag ook in het hout van de OVM8 aangetroffen. Met het veldonderzoek is nu op meerdere diepten en op verschillende plekken in het meer recente aantasting van paalworm aangetoond. Dit is zorgelijk. In hoeverre de verspreiding door het gehele meer en op alle diepten heeft plaatsgevonden is nog onderdeel van het onderzoek. Duidelijk is al wel dat een aantal scheepswrakken zich nu in de acute gevarenzone bevinden.

Op het einde van de dag werd er nadat de laatste data verzameld werd, de site van de OVM8 opgeruimd van alle lijntjes, meetlinten en ander opgravingsmateriaal. Afsluitend is het gedeelte dat tijdens dit onderzoek werd vrij gelegd weer afgedekt om te voorkomen dat de paalworm zich in het hout van goede kwaliteit gaat nestelen.

De laatste avond werd afgesloten met een barbecue, veel speeches, foto’s en de nodige gezelligheid met een frisse, welverdiende pint. Alhoewel sommige mensen vonden dat er veel te weinig bier was (of maakt duiken net dorstig?), de volgende dag waren er ’s ochtend vroeg veel mensen met kleine oogjes. Een afsluitende duik werd gemaakt door Martijn die nog additionele beelden gemaakt heeft van het wrak en daarna werd de afdaallijn los gekoppeld, de ankers van het ponton gelicht en begon de terugreis naar slag Baardmannetje waar de diepladers klaar stonden om de gehele boel uit het water te hijsen en te transporteren naar Lelystad.

Het veldwerk op het Oostvoornse Meer was hiermee afgesloten. De volgende maanden (meerdere) zullen de onderzoekers gebruiken om een synthese te maken van de verzamelde data. Dit onderzoeksrapport zal verschillende adviezen en aanbevelingen bevatten voor het behoud van het cultureel erfgoed onderwater. De RCE zal dan in samenspraak met de stakeholders, Rijkspartners en bevoegde overheden kijken wat mogelijk om deze unieke plaats te behouden/beschermen maar ook om het openbaar te stellen voor de talrijke sportduikers.

Afsluitend wil ik de mensen bedanken die het mogelijk gemaakt hebben om dit een succesvolle campagne te maken: Martijn Manders (Hoofd Maritiem Programma), Leon Vroom (Duikploegleider en technisch verantwoordelijke), technische duikers en veldtechnici: Frank Koppen, Aerjan Walta en Peter Leensen. Archeologische beroepsduiker: Liselore Muis. Archeologische ondersteuning: Alice Overmeer en Sven Van Haelst. Biologische onderzoeker en beroepsduiker: Wouter Lengkeek. De studenten: Morissson van der Linden (NL), Augustin Ortiz (US), Thomas Vandamme (BE), Niels Jennes (BE), Bert de Kok (NL), Selina Ali (US), Miriam Peeters (NL) en Mareille Arkestein (NL). De mensen die zowel boven als onderwater opnamen (video en foto) hebben gemaakt: Paul Voorthuis, Johan Devolder, Cor Kuyvenhoven en Jackie Oomen. De vele mensen van de media die ons populair maken bij het grote publiek: Wil Thijssen en An-Sofie Testeleyn (Volkskrant), Wendy Remmerswaal (AD), Sander Klos (Zelfstandig journalist) en Myrthe Prins (National Geographic). Onze Rijkspartners van de gemeente, provincie en waterschappen. Verder de mensen van restaurant Stormvogel voor het lekkere eten, Kees van Ekeren voor de goede zorgen (Beachcenter Oostvoorne) en de mensen van Albert Hein Oostvoorne voor hun service. Last but not least: de vele sportduikers en amateurarcheologen die al jarenlang in het Oostvoorne duiken en gepassioneerd onderzoek doen. Zonder hun hulp zou onze kennis van het Oostvoornse Meer een stuk minder ver staan.

Johan Opdebeeck – Senior archeoloog waterbodems

Projectleider Waarderend onderzoek Oostvoornse meer 14

Maritiem programma, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed

Taal 
Nederlands

Reacties