U bent hier

Dag 10: Afronden, opruimen en wegwezen naar een nieuwe site!

maandag 7 juli 2014 - 09:53

Mijn naam is Sven Van Haelst en op dit moment werk ik als onderwaterarcheoloog voor het (Vlaams) agentschap Onroerend Erfgoed dat samen met de universiteit van Gent en het VLIZ (Vlaams Instituut Voor de Zee) werkt aan het 4 jaar durend IWT SeArch-project (www.sea-arch.be ), Archeologisch Erfgoed in de Noordzee.

Na deel te hebben genomen aan de onderzoeken te Stavoren in 2012 en te Cuijk in 2013 is dit reeds mijn derde fieldschool bij de RCE. Het vormt voor mij de ideale gelegenheid voor het verder aanleren en verfijnen van de technieken en methodes die gebruikt worden bij het onderzoek van onderwatersites. Daarnaast krijg ik ook een beter inzicht in hoe mijn collega’s van de RCE omgaan met onderwatererfgoed.

Na twee weken gewerkt te hebben op het OVM14 wrak kreeg iedereen nog de kans om tijdens één duik in de voormiddag de laatste metingen te doen, filmbeelden te nemen… zodat alle gegevens, die nodig zijn voor de waardestelling, verzameld zijn. Aan boord werden nog enkele geborgen wrakdelen ingemeten, getekend en bemonsterd voor het dendrochronologisch en paalworm onderzoek. Vervolgens werd de site opgeruimd. Gidslijnen, reels, meetlinten,… werden verwijderd, en de laatste duiker maakte de touw, die de enige verbinding vormde tussen het ponton en het wrak, los en steeg op. Op die manier kwam er een einde aan het eerste deel van de fieldschool.

De 4 ankers waarmee het duikplatform boven het wrak werd gehouden werden opgetakeld waarna het ponton m.b.v. de twee kleine bootjes versleept werd tot boven de wraksite OVM8. Dit houten wrak ligt ca. 300m ten oosten/zuidoosten van de OVM14 op een diepte van 15 meter. Nu dat de studenten de verschillende technieken en methodes voor het onderzoeken van een wrak hebben aangeleerd gekregen is het de komende week aan hun om deze zelfstandig toe te passen op het wrak van de OVM8. We kijken reikhalzend uit naar volgende week!

Sven van  Haelst

Taal 
Nederlands

Reacties