U bent hier

Dag 1: Fieldschool op het Oostvoornsemeer

maandag 23 juni 2014 - 15:47

De eerste dag van de Fieldschool ging vlot van start. Om 09:00 uur werd er verzameld op de Noordoever van het Oostvoornse meer. Vanaf daar zal er iedere dag met een bootje gependeld worden naar het werkplatform. Op het werkplatform bevind zich onder meer een kantoor, 2 duikcontainers en een decompressiekamer. Vanaf dit platform zal er de komende twee weken gedoken worden op de OVM 14 (Oostvoornse Meer 14), een scheepswrak uit de 17de eeuw dat zich bevind op een diepte tussen de 24 en 28 meter.

Na al het benodigde papierwerk in te hebben gevuld werd er een korte introductie gehouden over de site, een briefing over veiligheid en vervolgens werd er uitgelegd wat er van de studenten verwacht wordt op de fieldschool. Naast het duikwerk dat sommige studenten zullen gaan uitvoeren moet er ook op het platform het een en ander gebeuren. Zo moeten er foto’s gemaakt worden, geborgen scheepshout zal moeten worden getekend en de blog moet dagelijks bijgehouden worden. Daarnaast zullen de studenten ook een plan moeten opstellen voor de derde week van de fieldschool, welke uitgevoerd zal worden op een ander wrak in het Oostvoornse Meer.

Verder zijn er door professionele duikers, maritiem archeologen en studenten maritieme archeologie een aantal oriënterende duiken gemaakt. Deze duiken zijn vooral om een beeld te krijgen hoe het wrak er bij ligt en wat de beste koers voor actie zal zijn de komende dag(en). Tijdens het avondeten is besloten dat er morgen begonnen zal worden met het opzetten van de airlift(s) en zal er een lijn gespannen worden over de zaathout welke gebruikt kan worden bij het maken van metingen en tekeningen.

Auteur: Morrison van der Linden

Taal 
Nederlands

Reacties