U bent hier

Cocos Keeling: Zoeken naar ivoor als indicator van wrakken

vrijdag 18 maart 2016 - 09:46

Het archeologische team was zich ervan bewust dat hun 7-daagse verblijf op Cocos Keeling Islands maar weinig ruimte bood om metingen uit te voeren. North Keeling, het belangrijkste onderzoeksdoel, ligt 28 km pal ten noorden van het grootste atol en tussen de eilanden is er sprake van grote oceaandeining. Met onze boot, de slechts zes meter lange Pulu Bill van Parks Australia, stuiterden we soms over het water, zo ruig waren de golven.

Maandag was de laatste dag veldwerk op Cocos Island, althans voor het moment. We hebben de onderzoeksmetingen rond Turks Reef en Horsburgh Island afgerond. Met uitzondering van onze eerste dag op het water hebben we de afgelopen week rond Cocos Island te maken gehad met een zuidoosten wind variërend van 10 tot 15 knopen en een deining van 1 à 2 meter. Dit heeft ons aanzienlijk beperkt in onze mogelijkheden om metingen uit te voeren en te duiken op de beoogde locaties. Wat de problemen nog verergerde, was het feit dat onze doelen zich op een diepte van 6 tot 8 meter rond het atol bevinden. Dit betekent dat ze meestal net buiten de branding liggen, waardoor het bij sterke golfslag enorm lastig is om er veilig naar toe te varen en weer veilig terug te keren.

Zoals altijd hebben we hard gewerkt om zo veel mogelijk taken gedaan te krijgen, gegeven de lastige weersomstandigheden. Werken binnen de lagune was in elk geval wel mogelijk: op dagen dat het weer ons dwong in de lagune te blijven, hebben we op een aantal locaties metingen uitgevoerd en gedoken. We zijn nog steeds bezig met het uitwerken van de gegevens die we over de Emden hebben verzameld, maar helaas heeft de zoektocht naar de Fortuyn – ons belangrijkste doel – nogal wat te lijden gehad onder de weersomstandigheden. We hebben wel vooruitgang geboekt naar aanleiding van een melding die het Queensland Museum in de jaren ’80 heeft ontvangen over de ontdekking van een olifantenslagtand aan de zuidkant van de landingsbaan op West Island. Dit is relevant, omdat een ander VOC-scheepswrak, de Aagtekerke, naar verluidt een lading slagtanden vervoerde. Het team is het strand afgelopen en heeft rechtstreeks vanaf de kust metingen uitgevoerd met de magnetometer.

De volgende stappen voor het team betreffen vooral het uitwerken van de verzamelde gegevens in de komende maanden. Benieuwd wat daar uit gaat komen! De meeste teamleden bij dit veldwerk zijn afkomstig van WreckCheck Inc, een non-profitorganisatie van Australische archeologen. Dit onderzoek was echter niet mogelijk geweest zonder de geweldige steun van onze partners, sponsors en andere organisaties en mensen die ons gesteund hebben.

Onze dank gaat dan ook uit naar onze onderzoekspartner, het Maritiem Programma van het Nederlandse ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen (OCW), de ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden in Australië, Silent World Foundation, Parks Australia en het Australische ministerie van Milieuzaken. We zijn enorm erkentelijk voor de uitmuntende bijdragen die Shinatria Adhityatama (ARKENAS, Indonesië) en Robert de Hoop (een Nederlandse masterstudent Maritieme Archeologie aan de universiteit van Zuid-Denemarken) hebben geleverd aan het veldwerk dit jaar. Zonder de aanzienlijke steun van het Maritieme Programma van het Nederlandse ministerie van Cultuur hadden zij niet aan het onderzoek deel kunnen nemen. Speciale dank ook aan Rob Muller, Ishmael MacRae en Trish Flores van Parks Australia voor alle geboden hulp.

Taal 
Nederlands

Reacties