U bent hier

Wat moet je doen om maritiem archeoloog te worden?

Om een onderwater archeoloog te worden, kun je verschillende routes kiezen. Tijdens je studie archeologie, kun je er voor kiezen om te specialiseren in maritieme archeologie. Een volledige opleiding onderwater archeologie kun je in  Nederland niet volgen, daarvoor kun je naar het buitenland. Wel bestaat de mogelijkheid om specifieke vakken te volgen, stage te lopen, veldwerk ervaring op te doen of door een maritiem onderwerp te kiezen voor je afstudeerscriptie.

Naast het theoriegedeelte is praktijkervaring erg belangrijk. Niet alleen omdat je in de praktijk pas echt leert hoe je bijvoorbeeld een scheepswrak onderzoekt, maar ook om te kijken of het werken onderwater wel bij je past. Met slecht zicht, koud water, soms sterke stroming en beperkte communicatie is het best een uitdaging om een site goed in kaart te brengen en alle archeologische vragen te beantwoorden.

Het is in Nederland niet eenvoudig om ervaring op te doen onderwater: er zijn minder projecten onder water en dus ook minder stage mogelijkheden. Om hierin tegemoet te komen worden fieldschools georganiseerd.

Volgens de ARBO- en duikwetgeving moet tot slot iedereen die onder water werkt een beroepsduiker zijn. Al met al is er daarmee wel een tekort aan onderwaterarcheologen, zo zijn er slechts een tiental gekwalificeerde onderwater archeologen werkzaam in Nederland.

Tags 
Opleidingen

Reacties