U bent hier

Het schip Slot Ter Hoge

Schepen op de rede van Rammekens in Zeeland (Schilderij, Willem van Diest)

Slot Ter Hoge was een spiegelretourschip van ongeveer 50 meter. Het is gebouwd in 1723 in Middelburg voor de VOC kamer van Zeeland. Dit schip kon 850 ton meenemen en er waren 250 bemanningsleden aan boord. De naam van het schip is afgeleid van een middeleeuws slot bij Middelburg. Schipper was Steven Boghoute. Slot Ter Hoge is al op haar eerste reis vergaan. Het schip is vertrokken op 31 oktober  1724 vanaf Rammekens (Zeeland).  Het is vergaan tijdens de eerste reis op 19 november 1724 bij Porto Santo, Madeira.

De Amsterdam een vergelijkbaar schip als de Slot Ter Hoge

We hebben Slot Ter Hoge gekozen omdat het een Nederlands schip is in de Gouden eeuw. Het is opgegraven en onderzocht door archeologen, daardoor is veel informatie te vinden. En het schip is midden in een reis vergaan op weg naar Indonesië.
Extra: nadat Slot Ter Hoge is vergaan, is een nieuw schip gemaakt met dezelfde naam. De opdrachtgever was de Kamer van Zeeland. Het nieuwe schip kon meer meenemen maar was wel minder lang namelijk 45 meter. Dit schip is ook vergaan in 1790, toen het op weg was naar Rammekens.  


Maurits van Miltenburg en Luc Schipper. klas 2V1 Dorenweerd college
 


 

Reacties