U bent hier

De oudste haven van Europa

Mozia de hoofdstraat

Bij de westkust van Sicilië ligt een klein eilandje. Het heet Mozia. Hier is de oudste haven van Europa te vinden.
In de 8e eeuw v.Chr. stichten de Feniciërs op dit eilandje een stad. Motye lag strategisch op het kruispunt tussen het oostelijk en westelijk bekken van de Middellandse zee en de noord zuid route van Corsica, Sardinië (erts) naar Carthago in het huidige Tunesië. De Feniciërs hadden al heel vroeg een fijne neus voor handel in tin, zilver en goud. En dat was rijkelijk voorhanden in Spanje. Daar lag het beroemde Tarsis uit de Bijbel. Misschien nog belangrijker was dat tin afkomstig uit Cornwall (UK) via de straat van Gibraltar werd aangevoerd. De Feniciërs creëerden een netwerk van veilige havens en handelsposten die liep van Cadiz in Spanje via Noord Afrika, Malta en de westkust van Sicilië naar het moederland Fenicia (grofweg het huidige Libanon). De Feniciërs hadden lange tijd een handelsmonopolie in het Westelijke bekken van de Middellandse zee. Motye was een belangrijke speler in dit netwerk. Toen er steeds meer Grieken naar het westen kwamen en er kolonies stichten leidde die concurrentie tot oorlog. 
 
Motye verwoest
In het jaar 398 v.Chr. lukt het Dionysos I van Syracuse om Motye in te nemen. De stad werd met de grond gelijk gemaakt. Vanuit archeologisch oogpunt was dat een geluk omdat veel van de toenmalige stad inclusief de haven zo bewaard is gebleven.
In het westen van het eilandje ligt een bassin dat er een beetje uitziet als een zwembad. Het heeft een open verbinding naar zee. Dit was ooit de binnenhaven van Motye. De Feniciërs noemde dat een Cothon. Hier werd het goud, tin en zilver uit de ‘nieuwe wereld ‘Spanje overgeslagen. In deze binnenhaven lagen ooit de oorlogsgaleien.

 
Opgravingen
Het eilandje is rond 1900 gekocht door de A. Whitaker die bijna 30 jaar lang opgravingen deed. In zijn voormalig woonhuis is een museum gevestigd. Het absolute topstuk is de Ephebe van Mozia een marmeren beeld uit de 5e eeuw v. Chr.
Buiten kun je uren dwalen door de resten van Motye. Huizen, tempels, dijken en natuurlijk de Cothon. Motye is de enige Fenicische stad die nog min of meer intact te zien is op Europese bodem. Met als hoogtepunt de oudste binnenhaven van ons continent.
Ons continent is vernoemd naar Europa de dochter van Agenor koning van Tyrus. Ze werd door Zeus in de gedaante van een stier ontvoerd naar Kreta. Zo werd een meisje uit het Midden oosten naamgever van ons continent.

Tom Brouwers
 

Reacties