U bent hier

De Arnhem VOC schip vergaan bij Mauritius

De Arnhem voer onder kapitein Pieter Anthoniszoon. Het schip was een Spiegelretourschip en werd voor de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) gebruikt tussen 1650 -1670. Het schip voer niet alleen (in convooi) maar met zes andere schepen. De andere schepen waren Het Wapen van Holland, Prins Willem, De Vogel Phoenix De Maarsseveen, de Prinses Royal en De Gekroonde Leeuw die op weg naar Nederland waren. Op 11 februari 1662 raakten de schepen elkaar kwijt in een storm op zee ter hoogte van het eiland Mauritius. Het Wapen van Holland, De Gekroonde Leeuw en de Prins Willem verdwenen zonder een spoor achter te laten. De volgende dag liep De Arnhem vast op de riffen bij Brandon, Cargados Caragos 400 kilometer ten noorden van het eiland Mauritius. Ongeveer 80 overlevenden bereikten Mauritius na het ongeluk. Een van de overlevenden, Andries Stockram, schreef over de ramp het boek: Korte beschryvinge van de ongeluckige weer-om-reys van het schip Aernhem

Maetsuyker's droom
Gouverneur Generaal Johan Maetsuycker droomde zes weken na het vertrek van de vloot op 23 december 1661, tot drie keer toe dat het schip Het Wapen van Holland verging en hij hoorde daarbij vlootvoogd Aernout de Vlaming van Outshoorn, die met vrouw en pasgeboren tweeling aan boord van de Wapen van Holland was, om hulp roepen. Maetsuycker vond dit een nogal opmerkelijke droom en schreef het op. Enkele dagen na de droom vergingen Het Wapen van Holland en drie andere schepen van de vloot. Op 11-02-1662 vergaan met een lading Porselein.

De Prins Willem
De Prins Willem was een zeer groot schip, waarschijnlijk het grootste spiegelretourschip van de VOC ooit. Het schip had een lengte van 68 meter, een breedte van 14 meter en een laadvermogen van 1200 ton.
Het wrak van de Arnhem is nog niet gevonden. Ze was verdwaald tijdens een storm op de Brandon-eilanden / Cargados in de nabijheid van Mauritius, ten oosten van Madagaskar. Door zijn verlies bij open water ligt ze waarschijnlijk op een grote diepte in de oceaan. Er is geen zoek- of bergingspoging bekend over de Arnhem.


Gemaakt door: Ruth de Does en Sterre van Diepen. Klas 2V1 Dorenweerd college.

Reacties